Tort cu zmeură
Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 ouă
- 150 g zahăr pudră
- 50 g ciocolată de menaj
- 150 g făină
- 20 g cacao
- 1 praf de copt
- 1 esență de vanilie
Pentru cremă:
- 600 ml lapte
- 200 g zahăr pudră
- 1 plic de zahăr vanilat
- 2 pachete de budincă de vanilie
- 350 g unt
- 100 ml lichior de ouă
Pentru sirop:
- 200 g de zahăr
- o cană de apă
- esență de vanilie
Pentru glazură:
- ciocolată de menaj albă (200-250 g)
- o lingură de ulei
- esență de vanilie
- două albușuri
Pentru asamblare:
- gem de caise
- 600 g zmeură
- 300 g frișcă lichidă (pentru ornat cantitatea se aproximează în funcție de design)
- colorant alimentar și cacao
Albușurile se bat cu zahărul, se adaugă ciocolata topită și amestecată cu gălbenușurile. Se adaugă făina, cacao și praful de copt și 1/2 esență de vanilie. Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 45 de minute. (eu am împărțit compoziția în 3 și am copt 3 foi pentru că ies uniforme față de cele tăiate dintr-un blat mare, desigur se poate coace un singur blat care trebuie tăiat în 3 discuri).
Se dizolvă praful de budincă într-o cană cu lapte rece. Restul de lapte se pune pe foc împreună cu zahărul și zahărul vanilat. Când fierbe se adaugă praful dizolvat în lapte și se amestecă până se îngroașă. După ce s-a răcit se adaugă untul frecat și lichiorul de ouă.
Într-o cratiță se pun cele 200 de grame de zahăr la caramelizat. După ce a devenit auriu și s-a topit tot se stinge cu o cană de apă. Se fierbe în continuare și se amestecă pentru a desprinde zahărul de pe pereții vasului. După ce aceștia s-au curățat, iar siropul a căpătat o culoare maro-roșcat se adaugă restul de esență de vanilie și se ia de pe foc.
Pentru asamblare se pune primul blat, se însiropează și se așază un strat subțire de gem de caise, un strat de zmeură și jumătate din cremă. La fel se procedează cu următoarele. Cu ajutorul unei spatule se dă forma tortului. Separat se bat spumă cele două albușuri (ca pentru bezea). Ciocolata albă se topește deasupra flăcării cu o lingură de ulei. După ce s-a topit se adaugă esența și albușul bătut spumă și se întinde imediat peste tort. Pentru ornament am folosit zmeură și frișcă amestecată cu cacao sau colorant, în funcție de culoarea dorită.
Tort ”Inimioară”
Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr pudră
- 5 linguri de făină
- 100 g ulei
- 1 linguriță de praf de copt sau bicarbonat
- zeamă de lămâie
- un vârf de cuțit de sare
- esență de vanilie sau zahăr vanilat
- 300 ml lapte
- 100 g zahăr pudră
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 pachet de budincă de vanilie
- 250 g unt
- 50 ml lichior de ouă
- zeamă din compot pentru însiropat
- ciocolata de menaj albă (250-300 g)
- o lingură de ulei
- un albuș de ou
- esență de vanilie
- cireșe
- căpșuni
- frișcă
- cacao
Se dizolvă praful de budincă în puțin lapte rece, iar restul se pune pe foc. Se adaugă praful dizolvat și zahărul vanilat când laptele începe să fiarbă și se amestecă pană se îngroașă. După ce s-a răcit se încorporează untul frecat și lichiorul de ouă.
Primul blat se însiropează cu zeamă din compot și se așază un strat de căpșuni și jumătate din cremă. Peste am doilea blat însiropat se așază cireșele fără sâmburi și restul de cremă. Se bate albușul spumă (ca pentru bezea), iar ciocolata se topește cu uleiul. Se adaugă albușul spumă și esența de vanilie și se învelește imediat tortul în această glazură. Pentru ornat se poate folosi frișcă amestecată cu cacao și fructe.
Tort etajat de vanilie cu zmeură
Ingrediente:
Pentru blat:
Pentru crema de vanilie:
- 600 ml lapte
- 200 g zahăr pudră
- 2 pachete de budincă de vanilie
- 350 g unt
- 100 ml lichior de ouă
- un plic de zahăr vanilat
- 200 g gem de caise
- 1,5 kg zmeură
- 800 ml frișcă lichidă
- 150 g zahăr pudră
- un pachet de zahăr vanilat
- 3 linguri de cacao
- 5-10 linguri de frișcă
- zmeură
- 2 pachete de marțipan (eu am folosit de la Dr. Oetker)
- o cană de zahăr
- o esență de vanilie
- o cană cu apă
- 5 linguri de zahăr pudră
Se bat albușurile spumă cu zahărul, se adaugă gălbenușurile, făina în ploaie, praful de copt stins cu zeamă de lămâie și esența de vanilie. Se amestecă bine, se împarte compoziția și se coc 3 foi de blat mai mari și două mai mici în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Praful de budincă se dizolvă în 50 ml lapte, iar restul se pune la fiert cu zahărul. Când laptele clocotește se pune praful dizolvat și se amestecă energic până se îngroașă. După ce s-a răcit complet se adaugă untul frecat cu zahărul vanilat și lichiorul de ouă. Frișca se ține șa frigider înainte de preparare. Se bate frișca lichidă cu mixerul încorporând treptat zahărul pudră și zahărul vanilat. Se pun separat 5-10 linguri de frișcă în care se adaugă cacao pentru a o colora și va fi folosită la ornat tortul.
Zahărul pentru sirop se pune într-o cratiță pe foc. Când s-a caramelizat și a căpătat o culoare maro deschis se stinge cu apă. Se amestecă pentru a desprinde zahărul de pe pereții vasului, apoi se adaugă zahărul pudră și esența de vanilie.
Primul blat de însiropează, se unge cu gem de caise, se așază un strat de zmeură și deasupra 1/3 din crema de vanilie. Cu următorul blat se procedează la fel numai ca se umple cu crema de frișcă. Ultimul blat așezat se însiropează, și se îmbracă într-o foaie de marțipan. În mijlocul tortului se înfig scobitori care vor susține etajul. Deasupra acestora se pune un suport din plastic rotund pe care se așază blaturile mici umplute la fel ca cele de jos. Etajul se îmbracă de asemenea într-o foaie de marțipan.
Pentru ornat se folosește zmeură și frișcă maro. Se pot crea și alte culori folosind colorant alimentar.
Tort cu vișine
Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 ouă
- 7 linguri de zahăr pudră
- esență de vanilie
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de apă clocotită
- 7 linguri de făină
- 1/2 plic de praf de copt
- 60 g ciocolată amăruie rasă
- un praf de sare
- 600 ml frișcă lichidă
- 1 budincă de vanilie
- 2 linguri cu vârf de unt
- 350 ml lapte
- 20 g gelatină
- 150 g zahăr pudră
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 borcan mare de compot de vișine
- 2 linguri rase de zahăr pudră
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 1 plic de gelatină
- 250 ml nectar de vișine
- 1 cană de zeamă din compotul de vișine
- 3-5 linguri de lichior de vișine sau vișinată
Se bat albușurile spumă cu 4 linguri de zahăr și un praf de sare. Gălbenușurile se bat cu restul de zahăr, apa și uleiul. Se încorporează gălbenușurile în albuș, se adaugă ciocolata, esența de vanilie, făina și praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Aluatul se coace într-o tava tapetată cu hârtie de copt,iar după ce s-a răcit se taie în 3.
Pentru crema de vanilie se dizolvă gelatina cu 100 ml apă rece amestecând bine și se dă la rece. Se pun 300 ml de lapte la fiert cu zahărul și un praf de sare. Praful de budincă se dizolvă în restul de lapte și se încorporează în laptele clocotit amestecând până când se îngroașă. Gelatina se topește la foc mic fără a fierbe și se amestecă cu budinca. După ce s-a mai răcorit se adaugă untul și zahărul vanilat și se dă la rece.
Pentru crema de vișine se bate frișca lichidă și se dă la rece (se poate folosi întăritor de frișcă). Gelatina se dizolvă în 2 linguri de apă. Se pune nectarul cu zahărul și zeama de lămâie la fiert. După ce dă un clocot se ia de pe foc și se adaugă gelatina topită și vișinele bine scurse și fără sâmburi.În crema răcită se adaugă 5 linguri de frișcă. Restul de frișcă se amestecă cu budinca de vanilie..
Blaturile se așază într-un inel pentru torturi, se însiropează cu zeama de vișine amestecată cu lichiorul, și se umplu cu cremele din care se formează grămăjoare cu ajutorul unei linguri pentru a obține o alternanță a culorilor. Tortul se scoate din formă și se ornează cu frișcă și cu vișine.
Tort ”Fluture”
Ingrediente:
Pentru blat:
- 8 ouă
- 200 g de zahăr
- 200 g de făină
- 100 ml ulei
- 1 pachet de praf de copt
- zeamă de lămâie
- zahăr vanilat
- 600 ml de lapte
- 2 budinci de vanilie
- 2 pachete de unt
- 100 ml lichior de ouă
- 200 g de zahăr
- 2 kg de mure
- o cană cu apă
- o cană cu zahăr
- esență de vanilie
- 300 g ciocolată de menaj
- 50 ml ulei
- un albuș de ou
- 2 linguri de zahăr pudră
- nucă de cocos pentru ornat
Albușurile se bat spumă. Se adaugă gălbenușurile frecate cu zahărul și uleiul, făina în ploaie, zahărul vanilat și praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Se coc 3 foi de blat în tava tapetată cu hârtie de copt. După ce s-au răcit se taie în formă de fluture.
Praful de budincă se dizolvă în 50 ml de lapte, iar restul de lapte se pune pe foc împreună cu zahărul. Când fierbe se adaugă praful dizolvat și se amestecă energic până se îngroașă. După ce budinca s-a răcit complet se mixează cu untul frecat și lichiorul de ouă.
Pentru sirop se pune apa cu zahărul pe foc și se fierb până se obține un sirop, apoi se adaugă esența de vanilie.
Prima foaie se însiropează și se așază un strat de mure, apoi se pune 1/2 din cremă. Se procedează la fel cu a 2-a foaie, păstrând 3 linguri de cremă pentru finisare, iar cea de deasupra se însiropează mai bine. Se netezesc marginile și se completează cu cremă pentru a obține pereții drepți ai tortului.
Se pregătește glazura: ciocolata se topește cu uleiul, apoi se adaugă albușul bătut spumă cu zahărul pudra. Se toarnă rapid peste tort. Se ornează marginile cu mure și se pun 2 bețe de frigărui cu mure în capăt servind drept antene pentru fluturaș. Se dă la rece până la servire.
Tort ”Floare”
Ingrediente:
Pentru blat:
Pentru cremă:
- 600 ml de lapte
- 2 budinci de vanilie
- 2 pachete de unt
- 200 g de zahăr
- 100 ml lichior de ouă
- 2 kg de mure
- 1 cană cu apă
- 1 cană de zahăr
- 1 esență de vanilie
- 250 g ciocolată de menaj albă
- 1 albuș de ou
- 2 linguri de zahăr pudră
- 2 linguri de ulei
Se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adaugă albușurile bătute spumă, uleiul, făina amestecată cu cacaua, esența de vanilie și praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Se coc 3 foi de blat în tava tapetată cu hârtie de copt. După ce se scoate câte o foaie din cuptor se taie cât încă este caldă în formă de floare.
Praful de budincă se dizolvă în 50 ml de lapte, iar restul de lapte se pune la fiert cu zahărul. Când clocotește se pune budinca dizolvată și se amestecă energic până se îngroașă. După ce s-a răcit complet se încorporează untul frecat și lichiorul de ouă.
Pentru sirop se pune apa cu zahărul și esența și se lasă să fiarbă până se obține un sirop.
Blaturile se însiropează, se așază un strat de mure și câte 1/2 din cremă pe fiecare blat, mai putin ultimul care se însiropează mai tare. Se mai păstrează 3-4 linguri de cremă pentru a finisa marginile și a da forma tortului. Ciocolata albă se topește pe baie de abur împreună cu uleiul. Separat se bate albușul cu zahărul și se încorporează în ciocolată când acesta s-a topit de tot. Se toarnă peste tort, însă doar pe partea de deasupra, nu și pe margini. Se ornează cu mure dând astfel forma finală florii. Marginile se ”îmbracă” cu mure. Se dă la rece.
Tort cu frișcă și nucă (sau fructe)
Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 100 ml smântână
- 100 g unt
- esență de vanilie
- 1 praf de copt
- zeamă de lămâie
- 800 ml frișcă lichidă
- 300 g zahăr pudră
- 1 plic de zahăr vanilat mare (100 g)
- 200 g nucă măcinată sau fructe
- 300 g ciocolată de menaj albă
- 1 albuș de ou
- 2 linguri de zahăr
- 2 linguri de zahăr pudră
- 500 ml frișcă lichidă
- 200 g zahăr pudră
- 1 plic de cacao
- 1 cană cu apă
- 1 cană cu zahăr
- esență de vanilie
Frișca pentru cremă se bate împreună cu zahărul pudră. Se adaugă nuca măcinată și zahărul vanilat și se dă la rece. Dacă se folosesc fructe, frişca se dă la rece aşa cum este, iar fructele se taie cubuleţe şi vor fi aşezate în strat pe fiecare blat, înainte de a pune crema.
Se prepară siropul: apa se pune cu zahărul și esența la fiert și se lasă până se îngroașă (10-15 min).
Blaturile se însiropează și se umplu cu crema de frișcă și nucă. Se netezesc marginile și se dă la rece până se prepară glazura. Ciocolata se topește pe baie de abur cu uleiul. După ce s-a topit complet se adaugă albușul bătut spumă cu 2 linguri de zahăr. Se toarnă repede peste tort. Frișca pentru ornat se bate cu zahărul pudră și cu cacaua. Se ornează cu crema maro de frișcă și se dă la rece.
Tort de nuntă
Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 ouă
- 250 g zahăr
- 250 g făină
- 1 plic de praf de copt
- esență de vanilie
- zeamă de lămâie
- 600 ml lapte
- 2 budinci de vanilie
- 200 g zahăr
- 100 ml lichior de ouă
- 2 pachete de unt
- 1 cană cu apă
- 1 și 1/2 cană cu zahăr
- 1 esență de vanilie
- 1 compot de ananas
- 2-3 pere
- 800 ml frișcă lichidă
- 150 g zahăr pudră
- zahăr vanilat
Gălbenușurile se bat cu zahărul, se adaugă albușurile bătute spumă, făina, esența de vanilie și praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Se coc 3 foi de blat în tava tapetată cu hârtie de copt.
Pentru cremă se dizolvă praful de budincă în 50 ml de lapte, iar restul se pune la fiert cu zahărul. Când clocotește se adaugă budinca dizolvată și se amestecă până se îngroașă. În crema răcită complet se adaugă untul frecat și lichiorul de ouă.
Apa pentru sirop se pune împreună cu zahărul și esența pe foc până se îngroașă puțin.
Fructele se taie cubulețe mici. Blaturile se însiropează (nu foarte tare), se așază câte un strat de fructe, apoi crema, procedând la fel pana la ultimul blat. Se dă la rece până se prepară frișca.
Frișca se bate cu zahărul pudră (dacă nu conține ea zahăr) și zahărul vanilat. Se poate adăuga un întăritor de frișcă dacă este nevoie. Se ornează tortul cu frișcă și se dă la rece.
Tort cu trandafiri
Pentru blat:
Pentru crema de vanilie:
- 600 ml lapte
- 2 budinci de vanilie
- 2 pachete de unt
- 200 g zahăr
- 100 ml lichior de ouă
- 600 ml lapte
- 2 budinci cu aromă de frișcă
- 200 g zahăr
- 2 pachete de unt
- esență de vanilie
- 2 căni de apă
- 3 căni de zahăr
- esenţă de vanilie
- 1 compot de ananas
- 5-6 nectarine mari (sau alte fructe)
- 1 pachet de unt frecat cu 50 g zahăr vanilat
- 2 linguri de miere de salcâm
- 5 g gelatină hidratată în 60 ml apă
- 50 g ulei de palmier
- 50 g amidon alimentar
- 600-650 g zahăr pudră cernut și râșnit încă o dată (mie mi-a intrat 1500 g zahăr; se vede la mână)
- colorant roșu
- colorant verde
Gelatina se dizolvă în apa caldă. Se adaugă mierea, se lasă la hidratat și apoi se pune în bain-marie având grijă să nu fiarbă. După ce s-a topit gelatina se adaugă uleiul de palmier, se amestecă și se lasă la răcit. Se adaugă amidonul și 2 linguri de zahăr pudră. Se amestecă încet până la omogenizare și răcirea completă a compoziției. Se adaugă restul de zahăr și se completează cu zahăr până când pasta nu mai este lipicioasă. Se dă la rece dacă nu este folosită imediat.
Pentru a modela trandafirii se colorează o parte din pastă cu culoarea dorită. Se modelează un con de înălțimea formei cu care sunt tăiate petalele (eu am folosit un pahar mic și o formă rotundă ceva mai mică), apoi se înfig în scobitori și se lasă înfipte într-o bucată de polistiren. Pentru petale se întinde o foaie pe o placă unsă cu ulei de palmier. Se decupează rotunduri, cu ajutorul unei forme, care vor fi petalele. Se subțiază marginile petalelor, fără a le rupe. Fiecare petală se pune pe un burete și cu un instrument rotunjit la capăt (eu am folosit un pix mai gros cu capăt rotund) se face o adâncitură într-o parte a petalei astfel încât să se îmbine perfect cu conul. Se pensulează cu puțină apă conul cu ajutorul unui penson mic apoi se lipesc 2 petale rulându-le destul de strâns pentru a forma un bobocel. La fel se procedează cu al 2-lea rând de petale, de data aceasta se lipesc 3. Urmează un alt rând din 5 petale. Dacă se doresc trandafiri mai mari, ultimul rând de petale trebuie sa fie mai mari, deci trebuie decupate rotunduri mai mari (eu am folosit un pahar mic). Pentru frunze se colorează pasta în verde, se întinde o foaie și se decupează cu cuțitul formele. Se subțiază la fel ca la petale marginile și se imprimă nervurile cu ajutorul scobitorii. Se dau la rece până la așezarea pe tort.
Pentru blat se bat gălbenușurile cu zahărul. Se adaugă făina, albușurile bătute spumă, praful de copt stins cu zeamă de lămâie și esența de vanilie. Se coc 3 foi de blat în tava de 40/35 cm și 2 foi în tava de 25/35 cm, tăvile tapetate cu hârtie de copt. După ce s-au răcit, blaturile mici se taie în 2 și se asază jumătățile unele peste altele formând un etaj. După forma acestuia se taie etajul de jos astfel încât să aibă aceeași formă, doar că va fi mai mare. Etajul de sus se așază pe un carton plasticat de aceeași dimensiune cu blaturile mici pentru susținerea tortului.
Pentru creme se dizolvă prafurile de budincă în câte 50 ml de lapte. Restul de lapte se pune în câte o cratiță cu zahărul la fiert. Le preparăm astfel pentru a scuti din timp, deoarece sunt aproximativ la fel, doar ca se lucrează separat. Când laptele fierbe se adaugă budinca și se amestecă până se îngroașă. Se procedează la fel pentru ambele creme. Se răcesc complet, apoi se adaugă untul în fiecare dintre ele. Acum, pentru crema de vanilie se adaugă lichiorul de ouă și se mixează bine, iar pentru crema de frișcă se adaugă esența de vanilie și se mixează.
La prepararea siropului se procedează astfel: se pune apa cu zahărul pe foc până se obţine un sirop. La final se adaugă esenţa de vanilie.
Pentru asamblarea tortului se taie ananasul și nectarinele cubulețe mici. Primul etaj: primul blat se însiropează şi se așază un strat de fructe și 1/2 cremă de vanilie, al doilea blat însiporat, un strat de fructe și 1/2 crema de frișcă. La fel se procedează cu etajul de sus, doar ca este ceva mai mic, deci intră o cantitate mai mică de cremă. Cu restul de cremă se netezesc pereții torturilor. Se îmbracă apoi doar pereții torturilor cu un strat subţire de unt pentru a nu se topi pasta de zahăr în contact cu cremele. Se întinde o foaie din pastă de zahăr și cu ajutorul sucitorului se îmbracă etajul cel mare, de jos. La fel se procedează cu etajul de sus, cel mai mic. În tortul de jos se înfig bețe de frigărui pentru susținere: câte unul în zona unde vor veni colțurile etajului de sus și 2 pe mijloc, în total 6 bețe tăiate la înălțimea tortului. Se transferă cu grijă etajul de sus exact pe mijlocul celui mare și pe bețele de susținere. Se ornează cu trandafirii făcuți anterior.
Pentru tortul cu un singur etaj se foloseşte doar crema de vanilie şi se procedează la fel ca la cel etajat.
Tort de ciocolată cu cognac
Ingrediente:
- 4 albuşuri
- 8 linguri de apă
- 250 g zahăr
- 2 linguri de cacao
- 150 g făină
- 1 praf de copt
- zeamă de lămâie
- 5 linguri de cognac
- 400 g unt
- 400 g zahăr pudră
- 2 ouă
- 2 linguri de făină
- 200 g lapte
- 4 linguri de cacao
- 10 linguri cognac
- 1/2 cană cognac
- 1cană de apă
- 1 cană de zahăr
- 200 ml smântână dulce
- 250 grame ciocolată de menaj (îndulcită, nu amăruie)
- 100 grame unt
- 4 linguri miere
- 5 linguri cognac
- 500 ml frişcă lichidă
- 200 g zahăr pudră
- cacao
Pentru blat se bat albuşurile cu 4 linguri de apă pănâ se fac spumă, apoi se adaugă 100 g zahăr şi se bat în continuare. Separat se bat gălbenuşurile cu 150 g zahăr şi 4 linguri de apă caldă puse pe rând din 5 în 5 minute. Se amestecă uşor cu albuşurile şi se adaugă cacaua, făina, praful de copt stins cu zeamă de lămâie şi cognacul. Se coc 3 blaturi în tava tapetată cu hârtie de copt.
Pentru cremă se pune untul cu zahărul. Separat se fierb ouăle cu făina şi laptele. După ce s-a răcit se adaugă la crema de unt, apoi se pune cacaua şi cognacul.
Pentru sirop se pune apa cu zahărul la fiert, iar la final se pune cognacul. Frişca se bate cu zahărul şi se adaugă cacao în funcţie de intensitatea culorii dorite.
Se asamblează tortul: se însiropează blaturile şi se umplu cu crema de cognac. Se ornează cu frişcă, iar pe mijloc se pune glazura preparată astfel: se toacă ciocolata cu cuţitul. Se pune smântâna pe foc şi când începe să fiarbă se pune ciocolata. Se ia de pe foc şi se încorporează untul, mierea şi cognacul. Se pune pe tort numai după ce s-a răcit complet.
Foarte frumos!!! De la Alexandru Neamtu Suceava
RăspundețiȘtergere