Platou aperitiv I
Conține:
- Ciupercuțe din ouă umplute
- Trandafiri din foietaj cu șuncă
- Floricele cu urdă
- Salată boeuf în ardei
- Buburuze din roșii umplute cu brânză de vaci
- Cârnăciori crestați
- Evantai din roșii cu ou
Ciupercuțe din ouă umplute
Ingrediente:
Ouăle se fierb 15-20 minute. După ce se decojesc se taie vârful și se scoate cu grijă gălbenușul. Pateul se amestecă cu gălbenușurile, untul și sare după gust. Se umplu ouăle și deasupra se pune o ”pălărie” din roșii. Punctele albe pot fi din maioneză sau brânză.
Trandafiri din foietaj cu șuncă
Ingrediente:
- 1 pachet de foietaj gros
- 400 g șuncă sau parizer de pui rotund
Se dezgheață foietajul și se taie fâșii de 7-8 cm. Unuia dintre capetele fâșiei i se dă forma unei săgeți. Șunca se feliază și se taie în două astfel încât dintr-o felie să rezulte două jumătăți. Se așază câte două jumătăți pe o fâșie de aluat, una lângă alta, cu partea rotundă rămasă puțin înafara aluatului și se rulează din capătul drept al fâșiei spre cel în formă de săgeată. Se pun trandafirii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor.
Floricele cu urdă
Ingrediente:
Pentru forme:
- 500 ml lapte
- 4 ouă
- sare după gust
- făină cât cuprinde
- 500 g urdă dulce
- 50 ml smântână
- sare după gust
- pătrunjel pentru ornat
Se face un aluat la fel cu cel pentru clătite, doar că este sărat. Cu ajutorul unei forme încinse în ulei se coc floricelele într-o tigaie cu ulei încins.
Urda se freacă cu sare și se adaugă smântâna. Se umplu floricelele cu ajutorul unui poș. Se ornează cu verdeață și se dau la rece.
Salată boeuf în ardei
Ingrediente:
- 1 kg de ardei mici
- 6 cartofi
- 5 morcovi potriviți
- 1 conservă de porumb (300 g)
- 5-6 castraveți murați
- 1 măr
- 400 g șuncă
- pătrunjel pentru ornat
- 3 ouă
- ulei
- sare
- piper
Legumele și șunca se taie cubulețe, iar mărul se da pe răzătoare, se amestecă și se condimentează. Se pune un ou la fiert, iar celor crude li se separă gălbenușurile. Se amestecă cu gălbenușul fiert cu cele crude și se încorporează treptat ulei pentru a obține o maioneză consistentă. Se adaugă sare și muștar după gust. Peste legume și șuncă se adaugă maioneza și se amestecă verificând dacă salata este bine condimentată. Cu salata obținută se umplu ardeii curățați de cotor și se ornează cu pătrunjel.
Buburuze din roșii umplute cu brânză
de vaci
Ingrediente:
- 1 kg roșii mici (nu cherry)
- 300 g brânză de vaci
- sare
- 50 ml smântână
- 1/2 ceapă facultativ
- măsline pentru ornat
Roșiile se taie în jumătăți și se scobesc. Brânza de amestecă cu smântâna, ceapa dată pe răzătoare și sare după gust. Se umplu roșiile cu această cremă, iar în capătul fiecăreia se pune câte o măslină cu ajutorul unei scobitori realizând astfel capul buburuzei. Pentru punctele negre de pe ”corp” se taie o măslină cubulețe foarte mici care se plasează pe roșie cu ajutorul cuțitului cu care se crestează locul unde va fi pus cubulețul de măslină.
Platou aperitiv II
Conține:
- Păianjeni - ouă umplute
- Frigărui aperitiv
- Roșii umplute
- Ruladă de cașcaval
- Șnițel cu foi de napolitană
- Fundițe cu șuncă
Păiajeni - ouă umplute
Ingrediente:
- 15 ouă
- 150 g măsline
- 100 ml smântână dulce
- 1 lingură de unt
- sare
- maioneză pentru ornat
Ouăle se fierb, se curăță și se taie în jumătăți. Gălbenușurile se scot și se freacă bine cu smântâna, untul și sarea după gust. Se umplu albușurile și se ornează cu maioneză și măsline obținând forma de păianjen din feliuțe subțiri de măslină și capătul lor. Se dau la rece.
Frigărui aperitiv
Ingrediente:
- 4-5 castraveți potriviți
- 200-300 g cașcaval
- 15 felii de șuncă presată
- 40 chifteluțe: 500 g carne tocată, 3-4 căței de usturoi pisați, 2 cartofi fierți, 1 ou, verdeață tocată, sare și piper după gust.
Se fac chifteluțele amestecând ingredientele menționate mai sus și dându-le forma unor biluțe potrivit de mari.
Se fac frigăruile așezând alternativ cuburi de castraveți, cașcaval și chifteluțe între care se pune șunca așa cum apare în imagine.
Roșii umplute
Ingrediente:
- 20 de roșii potrivite
- 300 g brânză de vaci
- 100 ml smântână
- 50 g unt
- sare
- pătrunjel tocat
Roșiile se taie felii mai groase. Brânza se amestecă bine cu smântâna, untul și sarea după gust până devine pastă. Se adaugă verdeața și se umplu feliile de roșii cu ajutorul unei pungi. Se dau la rece.
Ruladă cu cașcaval
Ingrediente:
- 50 g unt
- 300 ml lapte
- 100 g făină
- 250 g brânză de vaci
- 6 ouă
- 1 linguriță de sare
- 20 g margarină pt. uns tava
- 200 g cașcaval ras mărunt
Într-o cratiță de 2 l se pune la fiert laptele împreună cu laptele. Când începe să clocotească se pune toată făina și se amestecă continuu cu o lingură de lemn 3-5 minute. Se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcorească, după care se adaugă brânza frământată cu furculița, gălbenușurile și albușurile bătute spumă cu sarea. Compoziția se întinde într-o tavă de 40/30 cm aproximativ unsă cu margarină și tapetată cu făină. Se coace la foc potrivit. După ce s-a rumenit pe ambele părți se răstoarnă pe un prosop umed stors bine. Se presară cașcaval ras și se rulează strâns într-o folie de plastic.
Șnițel cu foi de napolitană
Ingrediente:
Carnea se condimentează și se pune între foile de napolitană. Se lasă să se moaie foile și se taie bucăți. Ouăle se bat și se condimentează. Se procedează la fel ca la șnițele normale, se dau prin făină și prin ou și se prăjesc.
Fundițe cu șuncă
Ingrediente:
- 20 felii de piept de porc presat (deoarece feliile sunt mai lungi și se pot modela)
- 1 pachet de foaie de plăcintă
Aluatul se taie fășii lungi de cca 10 cm și late cam de 3 cm. Feliile de șuncă se taie pe lungime pentru a obține 2 fâșii. Se leagă fiecare fâșie de aluat cu câte o feliuță de șuncă. Se pune în tava tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu